Stimulering Ontwikkeling
J.M. Beelen
Beekstraat 71
6001 GH Weert
Tel. werk: 06-48373017
Tel. privé: 0475-503108
E-mail: beelen11@gmail.com

IAS

Auditieve verwerkingsproblemen (APD)

Klik hier voor meer info over Auditieve verwerkingsproblemen (APD).

Logo Johansen IASNaast het INPP programma werkt Jac Beelen met een auditief stimuleringsprogramma. Dit programma is aanvullend op het INPP bewegingsprogramma en wordt aangeboden als uit de test blijkt dat er mogelijk auditieve verwerkingsproblemen zijn. Het komt regelmatig voor dat kinderen neurologisch goed zijn uitgerijpt, maar toch problemen hebben met auditieve verwerking van taal. Deze kinderen hebben in hun eerste levensjaar vaak keel- neus- oorproblemen gehad en hebben zo op een cruciaal moment van taalzetting in hun hersenen vervormde geluiden binnen gekregen.

Hoe herken je auditieve verwerkingsproblemen?

Deze problemen uiten zich vaak in verminderd concentratievermogen zoals ADD, taalzwakte, vertraagde reacties op vragen, beperkt auditief geheugen en natuurlijk (fonologische) dyslexie.

De werkwijze gaat uit van een individueel afgenomen audiogram. Aan een audiogram kun je aflezen welke hertz- frequenties mensen kunnen horen en op welke decibel niveau een bepaalde frequentie wordt waargenomen. Het audiogram dient als basis voor het herschrijven van speciaal hiervoor gecomponeerde muziek. De persoon luistert gedurende enkele weken gedurende 10 minuten per dag naar de individueel aangepaste muziek. Hierna wordt weer een audiogram afgenomen en worden de veranderingen geanalyseerd. Vaak bemerkt de persoon of zijn omgeving al na het beluisteren van één cd. sterke veranderingen. Deze veranderingen zijn vaak meetbaar in verbetering van het leesniveau en/of van de concentratie.

De methode, die ontwikkeld is door Dr Kjeld V. Johansen, wordt thans al in diverse Europese landen gebruikt en recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het een goede bijdrage levert aan taalverbetering bij kinderen met dyslexie.